Ana içeriğe atla

Proaktiflik Nedir? Nasıl Olunur ?

Proactive

Proaktif olmak, bir davranış özelliğidir. Olaylarda edilgen olup sonuçlardan ve başkalarından etkilenmek yerine olaylar olmadan önce olasılıkları düşünüp planlı bir şekilde harekete geçerek sonucu etkilemek, dolayısıyla başka insanların üzerinde etki sahibi olabilmek için benimsenmesi gereken bir alışkanlıktır.


Proaktif kelimesinin en tatmin edici tanımı, bilinçli veya bilinçsiz, sonu olumlu veya olumsuz olsun yeni koşullar oluşturmak ya da mevcut koşulların seyrini değiştirmek için inisiyatif kullanmaktır. Bu tanıma baktığımızda proaktif kelimesi hakkında, insanların genellikle çok yanlış bir bakış açısına sahip olduğu açıkça görülmektedir. Bu yanlış düşünce, proaktifliği sadece, istenmeyen bir sonuç ortaya çıktığında sorumluluğu kabul etmek olarak görmektir. Oysa proaktiflik, sadece geçmişte yapılan hatayı sahiplenmek değil, asıl olarak bu hatanın telafisi için bu hatanın oluşturduğu sonuçları olumluya çevirecek önlemler veya kararlar alarak harekete geçip istenmeyen sonucu olumluya çevirmektir.

Proaktiflik, insanlar ve olaylar üzerinde etkili olmak isteyen herkesin kişiliğine yerleştirmesi gereken bir alışkanlıktır.

Proaktif düşünceyi uygulayabilmek için belirli bir yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntem, olay olmadan önce bilgi toplamak, toplanan bilgiyi analiz etmek, bu analize göre bir karara varmak, kararın gerçekleştirilebilmesi için bir plan hazırlamak ve harekete geçmektir. Örnek olarak kışın uzun yola çıkacak olan bir sürücü için proaktif düşünce yönteminin nasıl uygulanacağını ele alabiliriz. Bu sürücü, yola çıkmadan önce yolda olacağı zamanlardaki hava koşullarına bakarak lastiklerini değiştirerek olası bir kazayı önleyebilir. Yani lastikleri değiştirmeyecek olsa kaza yapma ihtimali yüksekken proaktif düşünce yöntemiyle önlemini alarak olası olumsuz sonucu değiştirmiş olacaktır. Sürücü, hava koşullarını öğrenerek bilgi toplamış, hava tahminlerini analiz ederek yolların buzlanabileceğini düşünmüş, yola çıkma planına lastikleri değiştirmeyi eklemiş ve yola çıkmıştır.
Proaktif davranış biçimini benimseyen kişiler, karşılaştıkları sonuçlar için başkalarını suçlamak yerine sonucun müsebbibi olarak kendisini görür ve sonucu değiştirmek için ne yapılabileceğini düşünür. Mesela iki arkadaş tokalaşırlarken elleri masanın üzerinde duran bardağa çarpsa ve bardak yere düşüp kırılsa ve bu iki arkadaş reaktif( proaktif olmayan ) bir bakış açısıyla bardak senin yüzünden kırıldı diye tartışmaya başlasalar, ortada sadece kırılmış bir bardak ve tartışan iki arkadaş olur ve çözüme dair hiçbir şey olmaz. Ancak bu iki arkadaş proaktif olarak kusura bakma benim hatamdı diyerek kırılan bardağın parçalarını toplamak için harekete geçseler, hem kırılan bardağın parçaları toplanmış hem de iki arkadaş tartışmamış olacaktır. Yani olumsuz bir olay proaktif davranış biçimiyle hemen telafi edilmiş olacaktır.

Sınavı kazanamamış bir öğrenci, kendisinden başka onlarca belki de yüzlerce kişiye sınavı kazanmasında destek sağlayan ve başarılı olan öğretmenini sınavı kazanamamasında sorumlu olarak kabul ettiğinde eline ne geçer? Tabiki de hiçbirşey. Fakat aynı öğretmenin diğer öğrencilere sınavı kazandırdığını görüp hatanın kendinde olduğunu kabul ederek, bu hatanın telafisi için ne yapılması gerektiğini düşünürse ve bu bakış açısıyla harekete geçerse belki de bir sonraki sınavında hedefine ulaşabilecektir.

Yukarıda verdiğim örneklerde de, proaktif davranış biçiminin olumsuz bir sonucu olumlu başka bir sonuca götürmek veya olumsuz sonucun etkisini minimize etmek noktasında şart olduğu aşikar. Sizlere de proaktif düşünme yöntemini bir alışkanlık haline getirerek hayatınızı başkalarının verdiği kararlardan etkilenerek yaşamak yerine, hayatınızın gidişatını ve rotanızı kendi belirlemenizi, yaşadığınız olayların sonuçlarını kendi belirlemenizi tavsiye ediyorum.

Kaynak: http://www.enineboyuna.com/?p=174

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Indila - S.O.S - Yeni Fransızca Şarkı -Youtube Klip Türkçe Altyazı

S.O.S. C'est un S.O.S., je suis touchée, je suis à terre ! Entends-tu ma détresse, y a-t-il quelqu'un ? Je sens que je me perds... J'ai tout quitté, mais ne m'en veux pas Fallait que je m'en aille, je n'étais plus moi Je suis tombée tellement bas Que plus personne ne me voit J'ai sombré dans l'anonymat Combattu le vide et le froid, le froid J'aimerais revenir, j'n'y arrive pas J'aimerais revenir Je suis rien, je suis personne J'ai toute ma peine comme royaume Une seule arme m'emprisonne Voir la lumière entre les barreaux Et regarder comme le ciel est beau Entends-tu ma voix qui résonne (qui résonne) ? C'est un S.O.S., je suis touchée, je suis à terre ! Entends-tu ma détresse, y a-t-il quelqu'un ? Je sens que je me perds... Le silence tue la souffrance en moi L'entends-tu ? Est-ce que tu me vois ? Il te promet, fait de toi Un objet sans éclat Alors, j'ai

2018 - ELEKTRİK FATURASI HESAPLAMA

Merhaba Arkadaşlar, Sizlere benimde muzdarip olduğum elektrik hesaplama konusunda sizlere de yararı olacağını düşündüğüm bir excel sayfası hazırladım. Ay sonu elektrik faturanız gelmeden kendinizde sadece ilk ve son endeks bilgilerini girerek rahatça anlık faturanıza ulaşabilirsiniz. Ayrıca 3 Puant tarifesinde olanlarda t1 - t2 ve t3 endeks bilgilerini girerek borcunu öğrenebilirler. Umarım işinize yarar. İNDİRME LİNKİ 1  - XLS  Linkler yenilecektir.   İNDİRME LİNKİ 2  - XLSX Not: Birim fiyatları gelen yada gelecek zamları faturanızdaki bilgilere göre güncelleyebilirsiniz. Faturanızın az gelmesi dileğiyle... src